Recept: Moule marinière med nytt ekologiskt vin från Alsace

Turckheim-Pinot-Blanc-Organic-2015-moule-marinier

Turckheim Pinot Blanc Organic 2015 är ett torrt och fruktigt Alsacevin med en frisk syra och en sublim smak av honungsmelon, päron och citrusfrukter. Doften är mjukt fruktig med inslag av honung, persika och vax med lång eftersmak.

På senare år har efterfrågan på ekologiskt odlade viner ökat. Dels som en följd av en allmän miljömedvetenhet men också som en reaktion på vinodlandets förvandling från gårdshantverk till industri. Men ekologiskt vin är egentligen inget annat än traditionellt odlat vin – såsom vin alltid har odlats på sluttningarna kring Turckheim i Alsace.

EU har definierat vad som får kallas ekologiskt vin: druvorna får exempelvis inte besprutas med otillåtna medel, ogräs måste plöjas bort eller rensas för hand, bara certifierade produkter är tillåtna i vineriet och naturgödslingen är hårt styrd. I vinkooperativet Turckheim gäller sedan flera år ett miljömässigt vinbruk och uppfyller franska certifieringsorganisationer rigorösa regelverk för miljömärkning.

Vinkooperativet Cave de Turckheim grundades 1955 av ett antal vinbönder runt staden Turckheim i hjärtat av Alsace. Redan från början investerade man stort i modern utrustning som gjorde det möjligt att tillverka stora mängder men samtidigt slå vakt om gammalt traditionellt hantverk från Alsace. I dag räknas Cave de Turckheim till de absolut främsta producenterna och kooperativet har 216 vinbönder som medlemmar. Flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace ingår i Cave de Turckheim.

Vinet är ett elegant vin och gör sig utmärkt till lätta fiskrätter, skaldjur, sallader och mindre kraftiga förrätter. Vinet bör serveras något kylt, 12–14 grader. Pinot Blanc Organic är färdigt att drickas men växer ytterligare med något års lagring.

Visste du att:
– Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
– Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
– I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin

Lanseringsdatum: 2016-09-01
Artikeln ID Systembolaget: 1002-01
Pris: 109 kronor
Namn: Turckheim Pinot Blanc Organic
Årgång: 2015
Producent: Cave de Turckheim
Ursprung: Alsace, Frankrike

Moule marinière

Moule marinière är bland det vackraste det franska köket har att bjuda på. Du lagar denna väldoftande festmåltid genom att koka musslorna i torrt vitt vin med vitlök, schalottenlök och persilja. Servera gärna med frasiga baguetter.

Portioner: 4
2 kg ekologiska musslor
50 g smör
1 dl finhackad schalottenlök
3 hackade vitlöksklyftor
1/2 l torrt vitt vin
2 timjankvistar
2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 dl hackad bladpersilja
vitpeppar
salt
baguetter till servering

1. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Rensa bort de musslor som är öppna.

2. Smält smöret i en gryta. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut.

3. Häll i vinet och tillsammans med kryddorna, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.

4. Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig.

5. Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg tillbaka musslorna och strö över den hackade persiljan. Smaka av med salt.

6. Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli  varma igen. Plocka bort kryddkvistar och lagerblad.

7. Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera med frasiga baguetter.

Alsace-Pinot-Blanc

Kommentera