Hur firar du GT-dagen?

Den 9 april är Gin & Tonic-dagen (jo, på riktigt) och från att ha varit en helt vanlig grogg för många (även vissa av oss här på redaktionen), så har man med tiden upptäckt hur fantastiskt bra en välgjord GT, på bra råvaror, kan vara (som så mycket annat ät- och drickbart här i livet).

Hendrick’s Gin är känd för att lira bra med gurka istället för den klassiska citronen. Vi bjuder på ett bra GT-drinkrecept, men även andra förslag på vad du kan göra med Gin för att sätta guldkant på en tisdag – allt från maträtter till härliga efterrätter.

Gin & Tonic

Blanda en perfekt Gin & Tonic

  • 6 cl Hendrick’s Gin
  • 12 cl tonic water *
  • Gurkskivor
  •  Is

Gör så här:

Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin. Häll i tonic samt dekorera med gurkskivor.

* Tips på två bra, premium-tonics du finner i välsorterade butiker: Fentimans Tonic Water och Fever-tree Aromatic Tonic Water. Undvik de allra billigaste tonic waters du köper på 1,5L-PETflaskor.

gt sill

Gör din egen GT-sill

  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl rårörsocker
  • 2,5 dl vatten
  • 8 cl Hendrick’s Gin
  • 20 st späda granskott
  • 3 st lagerblad
  • 10 st gröna enbär
  • 10 st skivor grillad gurka, delade
  • 1 cm pepparrot, skalad och tunt skivad
  • 1 st silverlök, skivad

• 2 burkar urvattnade sillfiléer

Gör så här:

Börja med att koka upp ättika, rårörsocker och vatten tillsammans med lagerblad och en bär. Låt svalna.

Dela ungefär tio centimeter gurka på längden och skrapa ur kärnorna.
Grilla både på skinnsidan och köttsidan på sillen till den fått ordentligt med färg. Låt svalna och skär i mindre bitar.

Varva sill, granskott, pepparrot, grillad gurka och silverlök i en burk. Rör ner Hendrick’s i ättikslagen och häll över sillen.

Låt stå och dra minst 24 timmar innan servering.

Ostron med ginvinegrätt

Ostron med gurka-, chili- och gin-vinägrett

Ett dussin Ostron

Gurka-, chili- och gin-vinägrett

• 1⁄2 gurka

  • 1 grön chili
  • 1 schalottenlök
  • 1⁄2 dl olivolja
  • 1 1⁄2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk Hendrick’s Gin

• 1 nypa socker

Gör så här:

Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av in- gredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dres- sing och servera direkt.

Gingravad lax

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Till servering, för två

Avokadokräm

Gör så här:

Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendricks Gin. Blanda salt, socker, pep- par och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena si- dan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.

Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och pep- par. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Cheesecake i glas med GT-gelé

Cheesecake i glas med GT-gelé

4 personer

  • 1 kg lax, mittbiten
  • 2 msk Hendrick’s Gin
  • 1⁄2 dl salt
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 1 tsk svartpeppar, grovt stött
  • 12 enbär, grovt stötta
  • 1 dl fint hackad dill
  • 2 stora nävar krispig sallad
  • 1 päron, skivat
  • 1⁄2 dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • några droppar olivolja
  • fint hackad gräslök
  • 1 avokado
  • 1⁄2 dl färskost
  • 1 tsk pressad citron

• 300 g naturell färskost

  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk florsocker
  • 1 1⁄2 tsk fint rivet citronskal
  • 8 digestivekex
  • 4 citronskivor

GT-gelé

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp ci- tronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendricks Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.

Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälf- ten i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar.

hendricks-sorbet

Avsluta kvällen med en läskande gin-sorbet

• 3 gelatinblad

• 1⁄2 dl pressad citron

  • 2 msk socker
  • 1⁄2 dl Hendrick’s Gin
  • 11⁄4 dl tonic
  • 1 300 g gurka
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1,45 dl citronsaft
  • 14 cl Hendrick’s Gin

Gör så här:

Skala gurkan och mixa den till en puré.

Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna. Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén.

Tillsätt Hendrick’s gin.
Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn). Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.