Har du koll på lagen där du ska semestra?

Många bokar sin ”solgaranti” redan på hösten året innan, men även våren är högsäsong för att börja planera ledigheten och kanske hålla utkik efter den där sista-minuten-dealen (något som kan bli väldigt dyrt eller väldigt billigt på platser som haft problem med Corona-virus-utbrott).

ung kvinna som solar
Att glömma att ta på be-hå:n, eller gå utanför pool-omårdet i sin bikini kan bli dyrt i Barcelona.

eBeach listar ett par lagar, och på sin hemsida även mer informella ”regler” på populära semesterdestinationer. Visst du till exempel följande?

1. Klackar, mat och dryck är förbjudna på antika grekiska platser. Sedan 2009 får besökare inte bära höga klackar på grund av de skador de orsakar. Passa på att ät innan då även mat riskerar att förstöra de historiska platserna. 

2. I vissa länder i världen måste du alltid bära ID. När du till exempel reser till Spanien, Frankrike eller Grekland är det en bra idé att ta med ditt pass vart du än går – eftersom det är lag på att närsomhelst kunna visa upp sin identitet.

3. Planerar du en resa till Portugal? Glöm inte bort att hålla koll på dina toalettbesök när du är på stranden. Att kliva ner i havet och uträtta sina behov strider nämligen mot lagen. 

4. Ser du fram emot en dag på stranden tillsammans med din bärbara högtalare som spelar musik? Då bör du se upp om du planerar att besöka en strand på Mallorca, att spela musik på stranden på ön kan ge dig böter på 200 euro.  

5. Barcelona är känt för att erbjuda både strand- och stadsliv. Men se till att klä på dig innan du lämnar stranden. Att gå runt toppless eller i en bikini på gatorna i staden är emot lagen.

6. Fram till i år var det lag på att ha alkoholmätare i bilen i Frankrike, något som kunde ge böter på 11 euro om det saknades. En lag som infördes 2013 för att få ner dödsolyckor i trafiken men som nu alltså slopats.

7. I Grekland kan ”otillbörligt beteende” leda till fängelsestraff. Exempel på detta är att visa rumpan, så behåll byxorna på om du ska resa hit på semester. 

8. Att äga, sälja eller exportera antikviteter strider mot lagen i Turkiet. Något som kan ge fängelse upp till 12 år. Besöker du en marknad kan det vara värt att kolla upp varan om den verkar vara antik innan en köp genomförs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.