Smörgåsen – klassiker som kan varieras i det oändliga

ARTIKELN PRESENTERAS I SAMARBETE MED TEVMEDIA

Smörgåsen är en verkligt klassisk svensk rätt som går att variera i det oändliga. Mellanmål eller en hel middag, allt är möjligt genom att kombinera bröd med tillbehör som kött, ost och grönsaker med mera. Den kan ätas varm eller kall. Den kan ibland serveras i sin enklaste form, med till exempel smör och ost. Lika snabbt går den att få ihop som en exklusiv rätt med skaldjur eller gåslever på fina restauranger. Det här är en rätt som kan anpassas till alla tillfällen och smaklökar och den är definitivt vår mest populära maträtt.

Europeisk nationalrätt

Vad kan vara mera svenskt än en limpmacka med ost. Till det ett glas mjölk från någon av våra bondgårdar. Nu är det ju så att även om ordet smörgås är svenskt så är ju inte själva maträtten endast svensk. Att äta en skiva bröd med ett pålägg har en lång tradition i Europa. Även om det äts bröd med tillbehör även i andra delar av världen är just detta med skivat bröd ganska unikt för Europa, Nordamerika undantaget då de på många sätt fått samma matkultur som oss. Nästan alla länder har sina specialiteter. I England till exempel är det vanligt att äta en så kallad sandwich. Definitionen av en sandwich är att brödet används som en slags behållare till olika sorters mat som ost eller kött. Det sägs att namnet kommer ifrån den engelska adelsmannen John Montagu, den fjärde Greven av Sandwich, som hade för vana att äta en bit kött mellan två brödskivor när han spelade kort på den exklusiva herrklubben White’s i London. Genom att göra så kunde han hålla händerna rena och slippa smutsa ner spelkorten. Idag är sandwichen som en nationalrätt i Storbritannien och många engelsmäns favoritlunch.

En gås med smör

Så, var kommer då ordet smörgås ifrån? Har det med en gås att göra? Både ja och nej. Det har inte med gås att göra i den bemärkelsen att vi brukade bre smör på en gås, utan betydelsen är mer bildligt talat. Som med många svenska ord är det alltid svårt att helt fastställa ursprunget men det tros ha uppkommit under 1700-talet. På den tiden kärnades smör för hand. Precis när grädden började att separeras till smör och kärnmjölk flöt små klumpar av smör upp till ytan, de kallades för gäss. Det går att jämföra med när vi säger att det går vita gäss på vågorna på havet. En sådan liten klump, en smörsgås, var perfekt att lyfta upp och bre ut på en bit bröd. Ordet ändrades sen till att bli smörgås. Vi säger idag smörgåsar i pluralform men tidigare sa man faktiskt smörgäss om flera smörgåsar. Ett annat ord vi gärna använder är macka. Även detta ord har inte en helt fastställd historia men det tros komma från ordet mak i romani som betyder bröd. Från romani har vi även fått ordet klämma som också är ett namn för en sorts rullad smörgås med fyllning. Till exempel används det om en svensk klassiker som surströmmingsklämma.

Maträtt på export

Smörgåsen har idag en självklar roll i det svenska köket. Det är en av våra vanligaste frukosträtter och brödavdelningen i mataffären är väl tilltagen med stort utbud. Här i Sverige äter vi gärna lite grövre bröd med fullkorn, till skillnad mot till exempel Frankrike som ofta äter vitt bröd i form av baguette. Samtidigt äter vi inte lika mörkt bröd som vårt grannland Finland som gärna tuggar i sig bröd bakat på endast råg. Bröd har på senaste tiden fått ett lite dåligt rykte, mycket på grund av nya trender som GI och lågkolhydratskost. Faktum är att bröd inte alls behöver vara onyttigt utan det är en god källa till nyttiga fibrer som vår mage behöver. Till vardags kanske vi tar en enklare form av smörgås men den kan också vara exklusiv som en Toast Skagen eller snittar som tillbehör till en flaska champagne. Maträtten smörgås har också mynnat ut i festmat som smörgåstårta och smörgåsbord. Smörgåsbordet kommer från den gamla traditionen att före maten ställa fram ett så kallat brännvinsbord med smårätter att äta till brännvinet. Sitt internationella genombrott fick smörgåsbordet under världsutställningen i New York 1939. Då serverades ett gående bord med kalla smårätter. Då myntades även det engelska ordet smorgasbord som används för en buffé eller som en metafor för att ha mycket att välja mellan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.