Blanda julens godaste drinkar

Foto: Nigab. All Global rights reserved.

December bjuder på en uppsjö av festligheter, från advent till nyår. Inför dessa tillställningar delar mixologen Petter Boman från Nigab med sig av sina bästa tips för att skapa julens mest smakfulla och ögongodisartade drinkar. Han betonar vikten av att balansera klassiska julsmaker med oväntade element som kaffe, apelsin och tranbär. Boman poängterar att förutom smak är det visuella viktigt – drinkarna bör vara färgstarka och serveras i vackra glas, gärna prydda med säsongens kryddor för att fullända upplevelsen.

Använd julens färgpalett

Satsa på ingredienser som speglar julens färgglada spektrum. För att få till den klassiska julröda nyansen, prova med tillbehör som tranbärsjuice eller vinbärssirap. Även spritsorter som Drambuie eller Monkey Shoulder kan bidra med en varm röd eller bärnstensliknande ton till din drink.

Gör din drink till en juldekoration

Tänk utanför boxen när du dekorerar din drink. Ett sidenband runt glaset kan addera en festlig touch, och kryddor som kanelstänger, stjärnanis eller torkade apelsinskivor kan förvandla din drink till en verklig julprydnad.

Servera med stil

Uppgradera serveringen genom att använda eleganta glas, kanske några antika kristallglas som du har hemma, eller placera dina kreationer på ett dekorativt serveringsfat. En genomtänkt presentation höjer hela upplevelsen.

Juldrinkar som dessert

Kom ihåg att juldrinkarna inte enbart är för minglet; de kan även utgöra en perfekt avrundning på måltiden. Många juldrinkar har en söt och kryddig profil som gör dem idealiska som dessertdrycker.

Var din egen mixolog

Var inte rädd för att experimentera och skapa dina egna signaturdrinkar. Blanda dina favoritsmaker och våga prova nya kombinationer. Det är genom experiment som många av de mest minnesvärda drinkarna tar form.

Rob Roy


Du behöver:
50 ml Monkey Shoulder
25 ml röd vermouth 
3 dashes angostura bitter
Apelsin

Så gör du:
– Häll i Monkey Shoulder, röd vermouth and angostura bitter i ett blandglas
– Lägg i massor av is och rör drinken en stund
–  Sila i ett kylt martini eller coupette-glas
– Garnera med apelsin

Orchard Collins
Du behöver:
50 ml Hendrick’s Gin 
25 ml citronjuice 
25 ml äppelcider 
Toppa med ginger beer

Så gör du:
– Blanda alla ingredienser i ett glas fyllt med is 
– Rör runt försiktigt 
– Garnera med tunna äppelskivor 

Drambuie Espresso Martini


Du behöver:
30 ml Drambuie
30 ml whiskey 
50 ml espresso
20 ml sockerlag 

Så gör du:
– Häll alla ingredienserna i en shaker
– Skaka kallt med is
– Sila upp genom två silar i ett glas på fot
– Garnera gärna med kaffebönor och servera med juliga chokladpraliner (perfekt till efterrätt) 

Artist Special


Du behöver:
50 ml Monkey Shoulder
25 ml röd vinbärssirap
20 ml färsk citronjuice
20 ml Sherry Amontillado
15 ml sodavatten

Så gör du:
– Häll alla ingredienserna i en shaker.
– Lägg i rikligt med is och skaka 
- Sila upp i ett highballglas
– Lägg i ny is och spara lite utrymme för sodan
– Toppa med soda och garnera snyggt med citron

Cranberry Fizz

Du behöver:
1 del Hendrick’s Gin
2 delar tranbärsjuice 
1 del mousserande vin 
Gurkskivor
Tranbär 
Mynta 

Så gör du:
– Häll upp alla ingredienser i ett highball-glas fyllt med is och rör försiktigt
– Garnera med gurka, mynta och tranbär

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.