Fira Gin&Tonic-dagen med fyra smarriga recept

Den 19 oktober firas Internationella Gin och Tonic-dagen, en dag tillägnad en av de mest älskade drinkarna i världen.

Foto: Nigab

Drinkexperten David Kringlund och bartender Albin Malmberg delar med sig av sina bästa tips för att skapa den perfekta G&T:n. De båda betonar vikten av en balanserad smak och kvalitetsingredienser. Malmberg, vinnaren av Sveriges godaste G&T 2023, föreslår att experimentera med olika frukter, bär och kryddor för att sätta en unik prägel på drinken.

Kringlund föreslår att man kan lägga till ett oväntat inslag till en klassisk Gin och Tonic genom att göra egna iskuber av gurkvatten. Han menar att gurk-isen inte bara ger en fin färg, men också en frisk smak som passar perfekt med Hendrick’s Gin.

Fyra recept på olika Gin och Tonics presenteras, inklusive den klassiska Hendrick’s Gin & Tonic, Malmbergs prisvinnande ”Rhubarb Rhapsody”, en G&T med hemmagjord gurk-is, och ”Adora Elderflower” som blandar gin med flädertonic och garneras med gurka, mynta och färska hallon.

Hendrick’s Gin & Tonic – The classic

Du behöver: 
5 cl Hendrick’s Gin 
15-20 cl Tonic 
Gurkskivor 
Is

Så gör du:

– Använd en kupa på fot med mycket is. 
– Blanda ingredienserna direkt i glaset och garnera med en eller ett par skivor gurka.

Tips! Skiva gärna gurkan på längden för att den ska hamna i ”hela glaset”.

Rhubarb Rhapsody

Albin Malmbergs vinnande G&T i Sveriges bästa Gin och Tonic 2023. Albin vann bartenderkategorin med motiveringen:

”Trots få ingredienser upplevde vi en intressant komplexitet. Valet att möta upp den smakrika ginen med kreativa inslag gav å ena sidan en skön harmoni, å andra ett vågspel i vilket timutpepparns explosivitet stod för dramatiken. Denna G&T är en fängslande fullträff!”

Du behöver:
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendrick’s Gin Flora Adora, infuserad med timutpeppar*
1,5 cl Rabarbersockerlag**
Stora isbitar

Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.

Så gör du:
– Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. – Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.

*Hendrick’s Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl Hendricks Gin Flora Adora gin
1 msk timutpeppar

Så gör du:
– Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.

**Rabarbersockerlag
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Så gör du:
– Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.

G&T over Cucumber ice

Du behöver: 
5 cl Hendrick’s Gin 
10-15 cl Tonic 
Hemmagjord gurk-is*

*Gurk-is
– Mixa en hel gurka med en stavmixer eller i en blender.
– Sila av och fånga upp den gröna vätskan, dvs gurkvattnet.
– Frys in vattnet i stora iskuber och använd när de är helt genomfrusna.

Så gör du:
Använd ett högt glas och tillsätt gurk-isen.
Bygg övriga ingredienser direkt i glaset och garnera med en gurk-slice.

Adora Elderflower

Du behöver:
5 cl Hendrick’s Flora Adora 
10-15 cl Flädertonic 
Hallon 
Gurka 
Mynta

Så gör du:
– Använd ett lågt glas.
-Fyll med stora iskuber och blanda ingredienserna direkt i glaset.
-Garnera med gurka, mynta och färska hallon.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.