Lagom till jul och nyår passar Cinzano på att byta design på sin klassiska Asti. I snart 25 år har Asti Cinzano funnits på Systembolagets hyllor och är idag med sin fräscha smak och runda sötma en omtyckt dryck till desserter och firande.
Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att göra vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta.
Asti Cinzano görs som all Asti Spumante uteslutande på den söta druvan muskat. Vinet får jäsa långsamt, omkring 60 dagar, vid låg temperatur, på trycksatta ståltankar där koldioxiden löser sig i vinet. Eftersom jäsningen avbryts vid 7 % alkoholhalt finns det fortfarande socker kvar i musten och resultatet blir ett sött mousserande vin.
Asti Cinzano D.O.C.G. kan drickas vid alla tillfällen när man vill sätta lite somriga bubblor på tillvaron, det är en utmärkt fest- och välkomstdryck, som även lämpar sig bra till friska frukt- och bärdesserter, pajer, sorbet eller till färska jordgubbar och hallon. Asti Cinzano är en livgivande ingrediens i många cocktails och drinkar. Bör serveras väl kylt. 8–10 grader.