I veckan gick produktutvecklingstävlingen Gastronomiska Matverk 2015 av stapeln på Gotland. Det var en riktig innovation som knep förstapriset, en äkta tryffelolja. Nu går vinnarlaget vidare till riksfinalen i Nyköping den 20 januari.
– Det känns fantastiskt, säger Lena Bertholdsson, en av lagmedlemmarna i Tryffel of Sweden. Inte bara för oss som grupp utan också för att vi som landskap kan sälja den här produkten vidare.
Unik olja
Idag finns inte äkta tryffelolja tillgänglig i handeln. Lägger man tryffel i olja ruttnar den, så man använder istället syntetisk smaksättning varpå smaken blir ganska bitsk.
– Vår tryffelolja är ren och fin och smakar härligt. Vi har använt en teknik där tryffeln hängs ovanför oljan varpå smaken vandrar via luften till oljan. Den har en stor potential att sälja och här på Gotland har vi gott om plats och kan tillverka lite större kvantiteter, fortsätter Lena.