Cuvée: Argot gör sitt intåg som det senaste permanenta tillskottet i Waterford-sortimentet.
Argot, uttalat ”ar-goo,” härstammar från jamaicansk patois, en dialekt som används av dem som anses bryta mot traditioner och vanliga normer – en dialekt för de invigda.
Denna whisky går emot Waterfords grundläggande principer, som innebär att deras produkter alltid har en alkoholhalt på 50% och en fruktig, len smakprofil. Argot är en single malt whisky med en alkoholhalt på 47% och en viss rökighet tack vare torven. Det är rebelliskt inslag i Waterfords produktserie, där en perfekt komplexitet kombineras med en aning irländsk torv.
Cuvée-konceptet, influerat av de mäktigaste slotten i Bordeaux, är kulmen på Waterfords banbrytande filosofi om transparens inom whiskyvärlden. Genom att odla, destillera och lagra irländska spannmål gård för gård – där varje gård uttrycker sin unika Terroir-drivna smakprofil – skapas en särpräglad smakupplevelse. Med dessa byggstenar har Head Distiller Ned Gahan sammanfogat de olika gårdarna, lager på lager, för att skapa en optimal komplexitet där ”helheten är större än summan av delarna.”
Argot är den livfulla lillebrodern till destilleriets flaggskeppsprodukt ”The Cuvee.”
Cuvée: Argot har lagrats på en blandning av 37% förstagångsfyllda amerikanska ekfat, 19% jungfruliga amerikanska ekfat, 19% premium franska ekfat och 23% Vin Doux Naturel.
Whiskyn har smaktoner av apelsinskal, äpplen med mandel, brödsmulor, blandade bär, vit choklad och rökig grill. Avslutningen är lång, värmande och kryddig.
För att uppleva denna unika whisky kan du prova att skapa den klassiska drinken Penicillin med en twist. Använd Cuvée: Argot i stället för traditionell whisky för att ge den en lätt rökighet som förhöjer smakupplevelsen. Här är receptet:
Penicillin med Cuvée: Argot:
- 60 ml Cuvée: Argot whisky
- 20 ml färskpressad citronjuice
- 20 ml honungssirap (1:1 honung och vatten)
- 10 ml ingefärsirap
- Is
- Garnering: en skiva kanderad ingefära och en citronzest
Skaka whisky, citronjuice, honungssirap och ingefärsirap med is i en shaker. Sila över i ett glas med is och garnera med kanderad ingefära och en citronzest.
Cuvée: Argot släpps 23 mars i Systembolagets beställningssortiment