Blanda sommardrinken 2019 – Aperol Spritz

Alla ni som har Spotify, eller lyssnar på någon form av etermedia såsom radio, kan omöjligt att ha missat sommarplågan Sunnanvind, där Mares sjunger ”Vi dricker Cava Aperooool…”. Sommaren 2019 är det inte bara låten utan också drinken som är på tapeten, även om den är mer känd under sitt ”riktiga” namn Aperol Spritz (och kan blandas med diverse bubbel, efter smak och plånbok).

Aperol Spritz
Aperol Spritz – sommardrinken

Vi fastnade för en Crémant de Bourgogne från André Delorme (149:-). Oftast beskrivs crémant som lillebrorsan till champagne, men som i så många andra fall av skyddade varumärken så handlar det mycket om branding och prisklass för mer eller mindre samma vara (jämför Parmesan och Grana Padano, som görs ett stenkast ifrån varandra och har liknande smakprofiler). Crémant tillverkas, liksom andra bubbelvin, på liknande sätt som champagne men då utanför det geografiskt skyddade området.

cremant de bourgogne andre Delorme

För att blanda en god Aperol Spritz behöver du följande:

Aperol
Champagne/cremant/cava/ annat bubbel
Sodavatten (mineralvatten, utan smak)
Apelsin

Enligt den enkla minnesregeln 3-2-1, så blandar du tre delar bubbel, med två delar aperol och slutligen en sista del sodavatten. Blanda ordentligt och tillsätt iskuber. Apelsinen skär du upp klyftor som dekoration och smaksättare.

Vad är skillnaden på Aperol och Campari, undrar ni kanske nu? Båda dessa är italienska aperitivos (tänkta att sätta igång suget innan maten, i värmen) och på ytan må de vara lika, men färgen skiljer något och framförallt Aperolens sötare smak och mildare beska (samt lägre alkoholhalt) gör att skillnaden dem mellan är ganska markant.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.