Överraskande sydafrikanska viner från Hartenberg

På ett regnigt södermalm fick vi träffa Carl Schulz, den sydafrikanska vinproducenten Hartenbergs huvudman inom vinskapande sen 30 år. Det blev provning av vita och röda viner från gården i West Cape och på den vita fronten var 2018 Hartenberg Chardonnay (159 kr, finns i Systemets fasta sortiment) favoriten med sin mjukare och runda smak.

Provningens ciceron var vimakaren Carl Schulz själv. Foto: stardom.se

Men Hartenberg (som kommer från holländskans Hart (hjärta) – en (i) – berg (gissa!)) gör 80% röda viner och här var det ena vinet bättre än det andra. Alla rödvinsälskare bör spana in 2018 Hartenberg Cabernet Sauvignon (169 kr, fasta sortimentet), ett vin som blandar styrka med elegant eftersmak och vi blev nästan lite sugna att flyga Emirates förstaklass bara för att få dricka mer av 2012 Hartenberg Shiraz (flygjätten köper upp halva produktionen varje år). Finsmakare kan också se sig om efter 2016 Hartenberg Gravel Hill som är Carls ”signature wine”, ett Syrah, skapat i ”gamla världen”-stil med inspiration från Hermitage. 700 pix får du punga ut för en sådan flaska – men frågan är om det inte värt det till ett speciellt tillfälle? Bra rödvin känns alltid rätt, även nu på sommaren då det blir varmare, om man har rätt mat eller sällskap till.

Foto: stardom.se

Sydafrika känns som ett vinland som är starkt på gång och ibland kommer man över riktiga fynd i 200-250 kronorsklassen såsom till exempel Tokara Director’s Reserve Red 2018.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.