Årgång 2014 var minst sagt besvärlig för odlarna i Bourgogne. Efter en god start med torrt och varmt väder på våren kom hagelstormar, regn och kyla under sommaren (hej, Sverige!) som satte även den mest ärrade odlaren på hårda prov. Som tur var avslutades årgången med en varm och god sensommar som möjliggjorde en bra skörd och smakrika viner.
Bichot Bourgogne Vielles Vignes (gamla vinstockar) Pinot Noir produceras från 25 till 35 år gamla vinstockar som finns i Côte de Beaune och Côte de Nuits. Båda dessa vinregioner ligger på lera och kalkstensjordar. Mångfalden av deras exponering och höjd ger möjlighet att arbeta med en mosaik av vingårdar. Därvid uppnås en bra komplexitet. De gamla vinstockarna ger vinet en speciell aromatisk koncentration.
Jäsningen äger rum mellan 18 till 25 dagar i traditionella burgundiska ekfat. Första jäsningen sker vid temperaturer mellan 10-14 C för att få fram frukten ur druvan och därefter ökas temperaturen till 20-30 C för att utveckla kropp och tanniner. Dagligen pumpas druvresterna runt försiktigt för att utvinna bästa möjliga tanniner. Vinet lagras därefter mellan 8 till 12 månader på en blandning av ekfat och rostfria tankar.
Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Medelstor, bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. Medelfylligt med frisk syra och balanserade tanniner. Inslag av mörka bär, kaffe och mocka. Lång eftersmak. Passar till grillat kött, kycklingrätter och milda ostar.
Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2014
Art nr 5470
Pris 115 kr