Pinotage med Rooibosträ istället för svavel

Pinotage med Rooibosträ istället för svavel

Från producenten KWV lanseras nu ett vin helt utan tillsatt svavel. Istället får vinet sina antioxidanter från att det lagrats på trä från den inhemska Rooibosbusken. Produktionen är det första av sitt slag och man har nyss lämnat försöksstadiet. Nu har en begränsad tillgänglig kvantitet producerats, varav 1000 flaskor går till den svenska marknaden.

Svavel har under lång tid använts som antioxidant i vin som annars lätt oxiderar och får stickiga ättiksliknande toner. Det är sedan länge känt att den Sydafrikanska busken Rooibos har stark antioxidativ effekt och te från buskens blad anses på grund av detta ha positiva hälsomässiga effekter.

Earth’s Essence är inte något smaksatt vin även om Rooibos – precis som den ek man ofta lagrar vin med – tillför vinet en viss arom. Målet är istället att göra ett vin där man ersätter en kemisk tillsats med en helt naturlig produkt utan att äventyra vinets stabilitet. Det Rooibosträ som används är en restprodukt från den omfattande tetillverkningen, man använder busken för teproduktion till den är c:a 7 år gammal, sedan nyplanterar man.

Först ut på marknaden är Earth’s Essence Pinotage, vinet har druvans kraftfulla frukt, aromer av mörka körsbär och en alldeles speciell kryddighet från det ovanliga träslaget. Till Sverige finns 1000 flaskor som lanseras i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer är:  72307 och priset är 119kr.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.