Baileys fyller 40 år

Baileys-Orange-Anniversary

Idag (26 november) fyller Baileys 40 år.  I samband med födelsedagen har bartendern Charlotte Halsius skapat en Baileys jubileumsdrink med inslag av apelsin så här lagom till jul.

”Baileys Orange Anniversary
5cl Baileys
3cl apelsinjuice
2 cl grädde
1 cl mörk sirap
1cl citronsaft
2 cl äggvita

Häll alla ingredienser i en shaker. Skaka hårt utan is. Skaka igen med is. Servera i högt glas och toppa med sodavatten. Pudra över kakao på skumkronan och garnera med en apelsinzest.

Baileys historia börjar år 1970 då David Dand, dåvarande chef för dryckesföretaget Gillbeys Irland, blandade irländsk whiskey och grädde med choklad, socker och vanilj. Han hade problem med att hitta en perfekt blandning mellan whisky och grädde då ingredienserna skar sig.

Det var inte förrän efter 4 år då David träffade en expert på glasstillverkning som David och hans team lyckades skapa den perfekt blandningen. Experten tipsade David om en teknik glassindustrin använde sig av för att förhindra problemet. Det var ett tips som innebar en framtida succé för Baileys.

I Sverige är Baileys idag den mest populära gräddlikören som säljs på Systembolaget och ligger på en 34:e plats över Systembolagets 100 mest sålda spritprodukter år 2013. Varje år säljs 82 miljoner flaskor i totalt 180 länder världen över. I Sverige finns Baileys i smakerna Original Irish Cream, Hazelnut, Coffee och Chocolat Luxe.

År 2011 tog CNN fram en lista över världens mest populära drycker. På första plats kom vatten, på andra plats Coca-Cola, på femte plats kaffe och på 32:a plats Baileys. Varje år säljs 82 miljoner flaskor av Baileys världen över.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.