Charles Collin

Charles Collin

Det händer inte ofta att det dyker upp ny champagne på marknaden och det är tätt mellan de etablerade champagnehusen på världens vinmässor. Charles Collin är dock ett champagnemärke som först nu börjat ta plats.

Charles Collin var en fransk vinbonde som 1952 tog initiativ till att starta ett odlarkooperativ i Côte des Bar i Aube mellan egentliga Champagne och Bourgogne. Det var länge väldigt omdiskuterat huruvida Aube skulle få klassificeras som champagne. 1909 antogs en lag som förbjöd vinbönderna i Aube att leverera sina druvor till de stora champagnehusen. Lagen möttes av omfattande protester och franska staten fick sända 3 000 soldater till distriktet för att lugna de uppretade folkmassorna. Efter mycket förhandlingar fick Aube bli en underregion till Champagne och 1927 tilldelades samtliga distrikt i Auberegionen fullvärdig champagneklassifikation.

Charles Collin Brut görs med 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay och har livaktiga och små bubblor. Färgen skimrar åt bärnsten. I doften finns torkade frukter, aprikoser, rostad mandel och söta toner av crème brûlée och äppelpaj. Smaken är torr och silkesmjuk och smakrik med inslag av äpple, citrus och smör.

Charles Collin Blanc de Noirs – Brut består till 95 procent av pinot noir och 5 procent av chardonnay. Färgen är gyllene, bubblorna är pärlande och små. Doften är elegant och kraftfull, tydliga färska frukter med toner av fikon, kryddnejlika och bröd. Smaken är torr och frisk. Balanserad med tydlig fruktighet av äpple, päron och med inslag av torkade aprikoser.

Charles Collin Brut har art nr 76516 på systembolaget och kostar 199 kr.
Charles Collin Blanc de Noirs – Brut   har Art nr 76613 och kostar  259 kr.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.