Dessert- och vintips i juletider

Ihop med vännerna på Nigab så kan vi presentera en kombo av portugisiskt dessertvin, kombinerat med en utsökt chokladfondant som du kan laga hemma utan större ansträngning.

chokladfondant

Tillagningstid: 40 min
Antal personer: 6

Ingredienser
200 gr smör
200 gr mörk choklad, gärna 70%
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 ägg
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt

Vid bakning är det bra att ha en pålitlig ugn. Hetta upp ugnen till 80 grader, ställ in en skål med vatten med en ugnstermometer i. Kolla av att temperaturen stämmer och är konstant i 30 minuter. Nu vet du om din ugn är pålitlig.

Recepter är för 6 st formar á 1,5 dl.

Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur, lyft av kastrullen från plattan och rör ner chokla- den så att den smälter.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver ordent- ligt i en bunke tills det är fritt från klumpar.

4. Vispa socker och ägg i en separat bunke.

5. När den smälta chokladen svalnat till finger- varm, vispas den samman med ägg och socker.

6. Vispa i de torra ingredienserna.

7. Smöra små ugnsfasta formar, pudra formarna lätt med mjöl så att fondanten lättare lossnar.

8. Fondanten ska vara bakad på utsidan och krämig i mitten. Ca 225 grader i 8-13 minuter, allt beroende på din ugns förmåga.

9. Låt den färdigbakade fondanten stå ett par minuter innan du klappar den ur formen.

Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Denna läckerhet avnjutes med fördel tillsammans med Moscatel De Setúbal (2015). Detta vin är uteslutande gjort på den lokala varianten av den uråldriga druvsorten muskat, som här går under namnet moscatel de setúbal. Efter skörd för hand krossas druvorna och när vinet jäst till cirka fem procent alkohol avbryts jäsningen genom tillsatts av vinsprit till cirka 18 procent. Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader över vintern, för att laka ut maximalt med smak. Detta ger intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Smaken kan beskrivas som söt, fyllig och balanserad med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser. Gott!

moscatel de setubal

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.