Masi Campofiorin fyller 50 år

Masi Campofiorin

Den 30 september 1964 började Masi skörda druvorna till den allra första årgången av Masi Campofiorin. Idag, tisdag den 30 september, fyller alltså världens första Ripasso 50 år!

Metoden att använda skalrester från produktionen av amarone och recioto, och att ge dem en andra jäsning var något helt nytt.

Sedan 1990 använder Masi inte längre skalrester utan den andra jäsningen sker med druvor som fått halvtorka och som skulle blivit amarone om de fått torka färdigt. På så sätt har Masi vidareutvecklat tillverkningsmetoden och har därför även slutat använda beteckningen Ripasso på Campofiorin.

Under åren har fler viner tillkommit i Masi Campofiorin-familjen. Först ut var ”storebror” Brolo Campofiorin Oro, som får extra kraft genom en procentandel av den antika, ovanliga, druvan oseleta som växer lokalt i regionen. För ett tiotal år sedan  lanserades det vita vinet Masianco och förra året kom rosévinet Rosa dei Masi. Samtliga görs med appassimento-metoden och pryds av en etikett vars design härrör från 1700-talet då familjeföretaget Masi bildades.

En flaska (750 ml) Masi Campofiorin 2010 kostar 115kr och har varunummer 5123 hos Systembolaget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.