Med SOL gör Gianmaria Righetti entré med en ny ”Superveneto”. Ett vin gjort på torkade druvor för amaronetillverkning har blandats med traditionellt vin.
Luigi Righetti med 4 generationers erfarenhet att framställa Ripasso och Amarone har nu designat ett helt nytt vin.
SOL är framställt på ett unikt sätt. Blandningen består till 60 procent vin från torkade Corvina-druvor. Dessa torkades i 90 dagar innan alkoholjäsningen, precis som vid AMARONE-tillverkning. Resten av vinet är en blandning där följande druvor ingår med 10 procent vardera: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rondinella och Shiraz. Efter pressning och alkoholjäsning blandades det samman med ”Corvina-vinet”. Därefter lagrades 70 procent av allt vin i 30 hl stora ekfatstankar resten i barriquer i minst 13 månader, hälften i franska- det övriga i amerikanska ekfat.
Sol är ett generöst, fylligt och mjukt vin med inslag av körsbär, örter och kryddor och har en lång elegant eftersmak.
Vinet passar väldigt bra till smakrika kött- och vilträtter, grillat, grytor och lagrad ost.
Artikelnummer hos systembolaget är 71888. Pris: 129 kronor.