Skillnaden på hel eller halvekologiskt vin

zaimeefqejfvr93mjhpo

Sedan 2013 ska vin som säljs inom och importeras till Europa inte bara bestå av ekologiskt odlade druvor utan även vara ekologiskt producerat – genom hela kedjan. På årgångar från 2013 och framåt ska ”Organic wine” pryda etiketten iställer för ”Made by organically grown grape”. Detta för att göra det lättare för konsumenten att skilja på ekologiskt vin och konventionellt vin. Vad är då skillnaden?

Till exempel kommer sorbinsyra och avsvavling inte tillåtas och sulfitnivån i ”Ekologiskt vin” måste vara minst 30-50 mg per liter lägre än deras konventionella motsvarighet (beroende på restsocker ).  Förutom dessa vinframställningsmetoder måste även viner göras på ekologiskt odlade druvor som tidigare varit aktuellt.

De nya ekocertifikaten för ”Organic wine” ska även inkludera process och export. Istället för att kontrollorganen enbart  utvärderar vingården under en revision så går man även igenom vinifieringsprocessen samt exportledet. Detta kontrolleras i Sverige av Livsmedelsverket som vill se att ”Process” och ”Export” är upptaget i de ekologiska certifikaten.

Den sydafrikanska producenten Org de Rac som verkar i Swartland och även är medlem i Swartland Independent (ej samtliga viner) arbetar efter en filosofi om biologisk mångfald och ett konstant strävande efter balans. En balans mellan naturen, människorna och sin affärsverksamhet.

Org de Rac Bag in Box som lanserades i juni i år är ekologiskt certifierad genom hela kedjan. Produkten är heleko och inte enbart producerad av ekologiskt odlade druvor.

Pris 219 kr, artikelnummer hos Systembolaget är: 2389.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.